utorak, 28. srpnja 2009.

ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

uvodna riječ


Pozdrav svima!!!

Hajde da malo uključimo i računala u naše učenje matematike.
Nadam se da ćete mi pomoći u izgradnji jednog malog virtualnog matematičkog svijeta koji je namjenjen prije svega vama učenicima.
Prije svega naravno bio bi red odgovoriti na nekoliko logičnih pitanja koja se nameću kad ste krenuli i otvorili ove stranice....

1. Zašto sam uopće ovako nešto pokrenula?

Uvijek mi je najvažniji cilj u poučavanju bio da vam približim matematiku i da ju zavolite kao predmet.Kao modernim informatički potkovanim mladim generacijama mislim da je suvremen i vama blizak način komunikacije računalo, Internet imate u malom prstu i ovako imam mogućnost komunikacije sa baš svakim učenikom što u učionici za vrijeme sata ne stignem.
Pa zašto ne bismo probali neki novi, drugačiji i nadam se interesantniji način učenja matematike.

2. Što će se na ovim stranicama nalaziti?

Pokušat ću postići da na ovim stranicama kratko ponovimo osnove svakog dijela gradiva obrađenog na satu, riješimo poneki primjer i zadane domaće uratke, da iskomentiramo koji problem koji se desio tijekom nastave matematike.
Poput zajedničkog matematičkog helpdeska.
Jeste li primjetili koju sam zamjenicu upotrijebila u prethodnoj rečenici?!!!


3. Kako će se odrađivati taj zajednički posao?

Profesor će na početku postavljati osnovne pojmove, teoreme, definicije, pravila vezana uz obrađeno gradivo. Riješit će se poneki primjer i zadavati zadaća... hm baš kao u školi...postaje dosadno?!
Vaš bi zadatak bio da kod kuće prilikom učenja pogledate sadržaj određenog bloga koji je trenutno aktualan ili ako ste u zaostatku prethodne blogove, upišete rješenja zadanih zadataka bilo sa nastave ukoliko to budem od vas tražila ili ovdje postavljenih zadataka, riješite poneki dodatni zadatak, odradite neki projektić.
Moja bi konačna namjera bila da zapravo učenici i pišu postove sa kratkim sažetkom naučenoga na satovima..u principu da vas ja samo nadgledam i vodim, no naravno za to bi se dogovorili na satovima i podijelili zaduženja.

Osnovna pravila ponašanja i slanja postova dogovorit ćemo na satu..da nam se ne bi dogodila šuma neželjenih postova.
Učenici bi mogli sami obraditi poneku nastavnu jedinicu, postaviti poneki zadatak ili sažetak gradiva, komentirati neku situaciju sa sata, nedoumicu, pitati.....to je u biti i osnovna zamisao!!!
Zgodno je što svakom postu možete dodati komentar..što će biti izvrsno mjesto za diskusiju.

To ne bi bio posao koji bi trebali raditi svakodnevno..ali nužno barem jednom tjedno.
Koliko će biti interesantno ovisit će o svima nama; zajedno ćemo kreirati naš mali matematički virtualni svijet.
U izradi ovih stranica uključeni su svi zainteresirani i kreativni učenici....



4. Zašto uopće da to radimo i da li će to utjecati na moju ocjenu?

Zašto ne?
Nije li fora reć da si na kompu učio matku?!
Ili nešto tipa :"Hej upravo sam predao zadaću preko kompa!" ili " Hej tnx, pa sad mi je jasno kak se to računa."
U daljnjem ćete se školovanju sigurno susretati s novim metodama poučavanja, pokušat ću vas barem malko uvoditi u takav način i učenja i komuniciranja jer je potrebno da se naučite i pravilno pisati postove i znati pravila pisanja postova. Iako je to tek zrnce mudrosti....to je daleko od moodle-a i inih lms modernih sustava koji su saživjeli na fakultetskom obrazovanju.

Uvijek treba pokušat naučit nešto novo, doživjet nešto drugačije, stjeći nova saznanja.
Treba htjeti!!! Ne samo zbog ocjena.
E,da ocjene..... Pa iskreno vidjet ćemo što će od svega ovoga ispasti....
U svakom slučaju bit će stimulativne .
Iz aktivnosti za početak, profesor kao kreator oih stranica može pregledavati postove i za svakog učenika vidjeti koliko je bio aktivan.
Ovisno o sadržaju posta, postavljenom zadatku i ozbiljnosti kojom pristupite cijeli ovaj zajednički projektić može dobiti na kvaliteti i iz njega ću tad moći i ocijeniti nečiji rad....štoviše postoji i mogućnost da se vi međusobno ocijenjujete...(pojedine postove).
Objavimo natječaj za najbolje napravljen sažetak nekog dijela gradiva, najbolji šalabahter..ma čudesne su mogućnosti suvremene nastave.


Da li vam sada sve zvuči barem malo interesantnije?
ZNAči:
1. ako želim
2.barem jednom tjedno
3.mogu nešto naučiti
4.možda mogu i zaraditi koju dodatnu ocjenu
5.možda bi mi se mogao svidjeti ovaj način učenja
6.pa pokušat ću
7.ok pa krenimo s radom!!!